Keltisch Zeezout Bekijk groter

Keltisch Zeezout

Nieuw

Keltisch Zeezout of Sel Gris, gezond culinair zout uit het gebied Guérande, Bretagne, Frankrijk.

Keltisch zeezout of Sel Gris is het meest natrium arme zout ter wereld en wordt gewonnen in Frankrijk in de regio de Guerande waar alle elementen uit de natuur samen komen: het water uit de Oceaan, de klei van de aarde, de warmte van de Zon, de droogte van de wind.

Keltisch zeezout is rijk en bevat alle mineralen en sporenelementen die men nodig heeft en is uitermate geschikt als gezond culinair zout en voor de lichaamsverzorging zoals scrubzout of badzout.

Keltisch zeezout is goed voor jong en oud, voor mensen, dieren en zelfs planten.

 • Met de hand geoogst volgens een eeuwen oude ambachtelijke procedure.
 • Is 100% natuurlijk en ongeraffineerd en bevat geen toevoegingen.

Keltisch Zeezout Lekker en gezond, goed voor biologische voeding en is 100% natuurlijk.  

Meer details

Dit product is niet meer op voorraad

€ 10,18

Meer informatie

Keltisch zeezout uit het gebied Guérande, Bretagne, Frankrijk

Keltisch zeezout of sel gris is het meest natrium arme zout ter wereld, door de interactie van het Atlantische zeewater met de zure kleibodem in de Keltische kleimoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent.

Keltisch zeezout of sel gris wordt gewonnen in Frankrijk in de region de Guerande waar alle elementen uit de natuur samen komen: het water uit de Oceaan, de klei van de aarde, de warmte van de Zon, de droogte van de wind.

Keltisch zeezout is rijk en bevat alle mineralen en sporenelementen die men nodig heeft en is uitermate geschikt als gezond culinair zout en voor de lichaamsverzorging zoals scrubzout of badzout.

Keltisch zeezout is goed voor jong en oud, voor mensen, dieren en zelfs planten.

 • Met de hand geoogst volgens een eeuwen oude ambachtelijke
 • Is 100% natuurlijk en ongeraffineerd en bevat geen toevoegingen.

Keltisch Zeezout Lekker en gezond, goed voor biologische voeding en is 100% natuurlijk. 

Wat is Keltisch zeezout of Sel Gris?

Keltisch zeezout wordt ook wel grijs zout (of sel gris in het Frans) genoemd. Met Keltisch zeezout of Sel Gris wordt bedoelt, het zout uit het gebied Guérande, Bretagne, Frankrijk. Daar ligt aan de kust een lagune (moeras) met een grijze kleibodem, deze geeft de kleur aan het wereldberoemde Sel Gris.

Het zout heeft een licht grijze kleur doordat het langzaam kristalliseert op de kleibodem van de zoutpan. Door de lange "rijping" op de kleibodem is Sel gris zeer rijk aan mineralen en spoorelementen en is daarom een gezond alternatief voor het reguliere keukenzout of natriumchloride.

Keltisch zeezout wordt met de hand gewonnen volgens een Keltische traditie, die duizenden jaren oud is. Het Keltische zeezout wordt gewonnen in de Guérande streek in het Franse Bretagne. Zeewater uit de oceaan wordt via kanalen door ondiepe klei moerassen geleid. De processen die dan optreden verlenen de zeer specifieke eigenschappen aan het Keltische zeezout.

 • Door de zuren in de kleibodem wordt het verse zeewater op een natuurlijke manier sterk gezuiverd.
 • Het klei heeft een zuiverende werking op het zout, waardoor onzuiverheden in het zeewater worden geneutraliseerd.
 • Door de kleibodem neemt het zout ook meer mineralen op dan dat van bijvoorbeeld een zandbodem.
 • Het Sel gris is in de originele vorm, een grof, grijs en vers vochtig zeezout!
 • De eigenschappen en invloed van ongeraffineerd zeezout op levende organismen zijn indrukwekkend
 • Het natriumgehalte van het zeewater wordt van 98% teruggebracht naar 90%, waarmee het meest natriumarme zeezout ontstaat

Kortom het Keltische zeezout is dus een speciaal zout met heel specifieke eigenschappen.

Keltische zeezout - het proces en winning:

Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren.

Het gehele zuiveringsproces in de kanalen duurt ongeveer twee weken. Daarna wordt het reeds zouter geworden zeewater via kleinere basis (cobier) geleid naar de zoutpannen. In de zoutpannen (fards) komt een laag van ongeveer een halve meter zeewater. Na deze periode wordt het zout water verzameld in een bassin, waar het zeewater door de zon verdampt. Door uitdamping blijven alleen de zoutkristallen over, waarna de paludier (zoutwinner) het zout met de hand kan winnen.

Het unieke aan Keltisch zeezout is, dat het zout daarna niet wordt gedroogd en geraffineerd. Hierdoor blijven de oorspronkelijke mineralen in het Keltische zout aanwezig. Hierdoor is het Keltische zout geheel vrij van vervuilingen uit het zeewater.

Keltisch zeezout bevat 84 mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan.

Zeewater heeft van nature een natriumgehalte van 97 tot 99 procent, maar na de interactie van het Atlantische zeewater met de bodem in de Keltische kleimoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent.

 • dit maakt Keltisch zeezout het meest natrium arme zeezout ter wereld.
 • bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt.
 • dit komt de mineralen inhoud van het zout alleen maar ten goede!
 • de kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking.

Welke mineralen bevat het

Voor 84% bestaat het uit:  (NaCl) Natrium Cloride

Voor 14% uit: Sulur, magnesium, calcium, potasium

Voor 1,99% uit:  Carbon, bromine, silicon, nitrogen, ammonium, fluorine, phosphorus, iodine, boron, lithium

Voor 0,0003% uit: Argon, rubidium, copper, barium, helium, indium, molybdenum, nickel, arsic, uranium, manganese, vanadium, aluminum, cobalt, antimony, silver, zinc, krypton, chromium, mercury, neon, cadmium, erbium, germanium, exnon, scandium, gallium, zirconium, lead, bismuth, noibium, gold, thulium, thallium, lanthanum, neodymium, thorium, cerium, cesium, terbium, ytterbium, yttrium, dysprosium, selenium, lutetium, hafnium, gadolinium, praseodymium, tin, beryllium, samarium, holmium, tantalum, europium.

Zeemineralen als bouwstoffen

Mineralen zijn de bouwstoffen van het leven. De zee is de 'oersoep' van waaruit alle leven komt. Er is geen plek op de aarde waar meer mineralen geconcentreerd zijn dan de zee. Zeewater bedekt maar liefst 70% van het aardoppervlak. Het dieren- en plantenleven gedijt in een onvervuild zee omgeving zo goed dat er met gemak een dubbele levensduur wordt bereikt ten opzichte van landleven in een volmaakte gezondheid. Dit komt omdat ziekte het gevolg is van mineralentekort en verzuring en dit komt in een zee omgeving van nature niet voor.

Keltisch zout toepassingen

Keltisch zout of sel gris

Keltisch zout wordt ook wel sel gris genoemd, naar de lichtgrijze kleur van het zout. Door het specifieke proces waaronder sel gris ontstaat heeft dit zout vele gezondheidsvoordelen boven het reguliere keukenzout. Door het proces ontstaat een zeer natriumarm zout, dat geschikt is bij een natriumarm dieet.

Toepassingen Keltisch zout

De toepassingen van deze zoutsoort zijn zeer divers. Sel gris of Keltisch zout kan voor vele toepassingen worden gebruikt.

Keltisch zout als tafelzout

Keltisch zout is uitermate geschikt als alternatief tafelzout voor het zouten van culinaire gerechten. De betere koks weten al jaren dat sel gris tot de topzouten behoort en gebruiken het voor op de aardappelen, pasta of rijst. Het sel gris is tevens zeer geschikt om vis te marineren of voedsel in te leggen (conserveren).

Keltisch zout is echter vrij grof van structuur en kan tevens gemalen worden in een zoutmolen.

Keltisch zout als SOLE

Een "sole" of oerwater is een geconcentreerde zoutwater oplossing. Het regelmatig nuttigen van een dergelijke zout sole kan gezondheidsproblemen voorkomen. Hoe u een sole kunt maken leest u hier.

Om eigen geconcentreerde zoutwater oplossing of Sole te maken:

 • doe 1/3 van een goede kwaliteit grijs zeezout in een afsluitbare fles of pot.
 • Vul de pot of fles af met goede kwaliteit water (gefilterd kraanwater of bronwater).
 • de fles of pot regelmatig schudden totdat het zout is opgelost, er kan wat zout op de bodem van de fles of pot blijven liggen, maar dat is oké.
 • het water is dan verzadigd en je hebt geconcentreerd mineraalwater met 84 elementen erin in exact de juiste verhouding.
 • het zal er een beetje grauwig van kleur uitzien, maar dat hoort zo want het zout ondergaat geen enkele bewerking en word dus zo van de bodem geschept.

De toepassing

Elke dag 1 of 2 theelepels Sole oplossen in water  en opdrinken. Het beste is ’s morgens bij het ontwaken als eerste een glas met sole te nemen en ’s avonds voordat je gaat slapen. Het geconcentreerde zoutwater niet bewaren in de koelkast, maar gewoon op kamertemperatuur op een koele plek uit het zonlicht. Op deze manier is het oneindig houdbaar.

Bij  psoriasis, eczeem of uitslag, kan het Keltische zeezout er mede aan bijdragen dat uw huid tot rust komt!

Keltisch zout als badzout

Keltisch zout is zeer geschikt om in te baden. Houdt bij het doseren van het zout rekening met het volgende:

 • zee mineralen in het badwater zullen direct door de huid in het bloed worden opgenomen;
 • een isotone zoutoplossing ontstaat bij een zoutgehalte van circa 0,9% (circa 1 %). Hierbij is het zoutgehalte van het badwater ongeveer gelijk aan dat van ons bloed en is daarmee in balans;
 • een hypertone oplossing wordt verkregen door een hogere zoutconcentratie als hierboven beschreven, zoals het geval is bij zeewater, die van nature een zoutconcentratie heeft van circa 3%.
 • U kunt zelf uitproberen welke concentratie het beste bij u past. Gebruik geen te hoge zoutconcentraties omdat dan de huid uitdroogt. Dit is te zien aan een rimpelige huid, zoals u wellicht herkend bij langdurig zwemmen in zeewater.
 • Gebruik in bad geeft positief effect van rust.
 • Werkt verlichtend voor: eczeem, psoriasis en schimmels.

Tand poetsen met Keltisch zout

Tegenwoordig wordt vaker zout gebruikt in tandpasta's, vaak in de vorm van zuiveringszout (natriumbicarbonaat). Echter kan men ook zeer goed de tanden poetsen met enkele korreltjes Keltisch zeezout voor wittere tanden, sterker tandvlees en een schonere tong. Het zout is zacht dus schuurt niet het glazuur van de tanden eraf.

Laat de korrels oplossen in de mond en poets de tanden daarna. Laat na het poetsen het zout, dat zich heeft vermengd met het speeksel, nog enkele minuten rondgaan in de mond waarmee dagelijks de gehele mond ontsmet wordt. Het resultaat zijn wittere, gladdere, schonere tong en tanden. Omdat het zout heel zachts is (laag gehalte natrium chloride), prikt het niet.

Het zout nooit wassen.

Spoel nooit van te voren het zout met water, want dan spoel je een waardevol mineraal weg. Namelijk magnesium. Magnesium is goed voor het hart en het bloed. Dat is ook juist het grote verschil met ‘gewoon’ zout of zeezout.

Mineralen en water zijn de bron van leven. Mineralen werken als activators, als sleutels. Iedereen die een tekort heeft aan mineralen mist dus 'sleutels' die op bepaalde plekken in je lijf het 'contact' in werking zetten. Met alleen vitamines kom je er niet. Je kunt het meest vitaminerijke voedsel tot je nemen en toch ziektes en kwalen krijgen, omdat je een mineralentekort hebt. De vitamines zullen dan voor een deel letterlijk niet hun weg vinden in je systeem. Mineralentekort wordt vaak gezien als de bron van alle ziekte.

Door dagelijks zeemineralen in verdunde vorm te drinken, vul je je mineraalhuishouding aan en onderhoud en verbeter je daarmee je gezondheid en vitaliteit.

Keltisch zout voor plant en dier

Omdat het Keltische zout zeer mineraalrijk is, is het geschikt om op te lossen in het drinkwater of om toe te voegen aan het voer van de dieren. In de regio Guerande in Frankrijk waar het Keltische zout vandaan komt is het gebruikelijk de dieren een zoutbak voor te zetten, waar ze naar believen het zout kunnen nuttigen (denk aan de zoutlikstenen, zoals wij die kennen).

Verder kan Keltisch zout worden gebruikt als bemesting voor gazon en planten. Zee mineralen voor de moestuin Op 10 lt. water  ong. 5gr.

Zeemineralen zijn een natuurlijk alternatief waarmee je werkt met de bouwstoffen van het leven en in volmaakte harmonie met de natuur.

Recensies

Schrijf uw recensie

Keltisch Zeezout

Keltisch Zeezout

Keltisch Zeezout of Sel Gris, gezond culinair zout uit het gebied Guérande, Bretagne, Frankrijk.

Keltisch zeezout of Sel Gris is het meest natrium arme zout ter wereld en wordt gewonnen in Frankrijk in de regio de Guerande waar alle elementen uit de natuur samen komen: het water uit de Oceaan, de klei van de aarde, de warmte van de Zon, de droogte van de wind.

Keltisch zeezout is rijk en bevat alle mineralen en sporenelementen die men nodig heeft en is uitermate geschikt als gezond culinair zout en voor de lichaamsverzorging zoals scrubzout of badzout.

Keltisch zeezout is goed voor jong en oud, voor mensen, dieren en zelfs planten.

 • Met de hand geoogst volgens een eeuwen oude ambachtelijke procedure.
 • Is 100% natuurlijk en ongeraffineerd en bevat geen toevoegingen.

Keltisch Zeezout Lekker en gezond, goed voor biologische voeding en is 100% natuurlijk.  

Schrijf uw recensie